Този сайт използва бисквитки с продължаването на използването му Вие се съгласявате с това - Виж още
НАЧАЛО»Новини» Безпилотни коли и автомобилно застраховане

Безпилотни коли и автомобилно застраховане

Безпилотните коли са все по – коментирана тема в автомобилния бранш.Според глобалните компании KPMG и Deloitte  към 2020г. по пътищата ще се появят напълно самоуправляеми возила,а властите ще се стремят все повече да ги приспособят към транспортната инфраструктура.

Според експерти към 2040г. 75% от световния автопарк ще бъде съставен от автономни автомобили.Компании като Google и Tesla вече правят експерименти с новото поколение автомобили като километрите , които са отчетени в тестови режим са от 2,4млн.км  до 2,10млн.км.Освен автомобили във Финландия около Хелзинки текат тестове и за транспортни средства за обществен транспорт.Ако всичко е наред същите ще бъдат пуснати в експлатация.

С всичко описано до тук се вижда , че промените в сектора ще бъдат драстични.Същото важи с пълна сила и за автомобилното застраховане.

Вече има и предложения от британската застрахователна компания Adrian Flux за това кои рискове ще покриват новите полици.Те ще обхващат както нови така и традиционни рискове.Включените в новите полици ще са насочени към техническата изправност на автомобилите , например риск от повреда на автомобила настъпила до 24 часа , след като производителят е пуснал обновление на софтуера и последният е бил инсталиран некоректно.Покриват се още аварии,настъпили заради загубена връзка със спътник,която е повлияла на навигационната система и опит за дистанционно взломяване на софтуера.

Със сигурност новите промени ще променят и тарифите като ще се взима под внимание не както до този момент възрастта на собственика и липса на ПТП , а надежността,уязвимостта на хакерски атаки,качеството на спътниковата връзка в районите на използване на транспортното средство.

Можем да сме сигурни в едно – безпилотните автомобили ще променят драстично нашия живот.