Този сайт използва бисквитки с продължаването на използването му Вие се съгласявате с това - Виж още
НАЧАЛО»Новини» Вноската по Гаранционен фонд се увеличава

Вноската по Гаранционен фонд се увеличава

КФН увеличи вноската по Гаранционен фонд като компаниите вече ще удържат по 12 лв.

Застрахователите вече ще трябва да внасят по 12 лв. за всяко отделно моторно превозно средство със сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите (включително гранична застраховка "Гражданска отговорност"). Това реши Комисията по финансов надзор (КФН) на свое заседание от 9 ноември.

Това означава, че застрахователите вече ще удържат от клиентите по застраховка "Гражданска отговорност" по 12 лв. за Гаранционния фонд, записано на отделен ред в застрахователната полица. При разсрочено плащане на премията по задължителната застраховка, вноската се начислява и събира с първата вноска по полицата.
По полицата отделно се начислява и данък от 2%.

Надзорът определи размера на вноската на застрахователите, които предлагат задължителна застраховка "Злополука" на пътниците 0.15 лева за всяко място, без мястото на водача, за което е сключена задължителна застраховка.

Новата цена на вноската към ГФ ще оскъпи застраховката "Гражданска отговорност".

Гаранционният фонд плаща на пострадалите при ПТП от водачи без застраховка "Гражданска отговорност", което означава, че изрядните шофьори плащат за щетите, причинени от некоректните водачи. Гаранционния фонд след това си търси парите по съдебен път от водачите без застраховка.

Припомняме, миналата година по това време застрахователните дружества поискаха намаляване на вноските към фонда. Тогава КФН остави цената на вноската непроменена, но сега я увеличи.