Този сайт използва бисквитки с продължаването на използването му Вие се съгласявате с това - Виж още
НАЧАЛО»Новини» Изменение при двустранните констативни протоколи при ПТП

Изменение при двустранните констативни протоколи при ПТП

Окончателно бяха приети измененията в Наредбата за документите и реда за съставянето им при пътнотранспортни произшествия и реда за информиране между Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Гаранционния фонд. Наредбата е съвместна на КФН и министъра на вътрешните работи и урежда материята по  документиране на пътно-транспортни произшествия.

По-важните изменения са следните:

Двустранен констативен протокол може да се подпише между участниците във всяко ПТП, в което не са пострадали хора.Досега не се позволяваше подписването на двустранни протоколи, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход.Премахва се изискването пътнотранспортното произшествие или двустранните протоколи  да се регистрират в МВР.Съдуржанието и формата на горепосочените се запазват.Двустранен протокол обаче не се съставя, ако някой от участниците в ПТП-то има съмнение, че друг участник в произшествието е под въздействието на алкохол или наркотични вещества или не притежава необходимата правоспособност за управление на МПС.Освен в този случай,както и при липса на съгласие между участниците в произшествието за подписване на двустранен протокол, задължително трябва да се извика МВР. 

Органите на МВР -"Пътна полиция" не посещават и не съставят документи при случаите ,когато повредите на моторното превозно средство са  възникнали в резултат на природни бедствия, на пожар на самото МПС, при повреди в паркирано състояние и когато не са причинени от друго превозно средство. Ако обаче е налице другия случай ,при който повредите са причинени в резултат на пътно-транспортно произшествие с един участник и МПС не е в състояние да се придвижи на собствен ход,  произшествието трябва да бъде посетено на място от органите на МВР.

Освен тези изменения в наредбата се урежа и електронния обмен на информация между МВР и Гаранционния фонд, съответно и застрахователите, за пътнотранспортните произшествия, посетени на място от МВР и за тези с двустранни протоколи, за които е предявена претенция пред застраховател. Ежедневно ще се обменят и цифрови снимки от произшествията, които са посетени на място от органите на МВР.