Този сайт използва бисквитки с продължаването на използването му Вие се съгласявате с това - Виж още
НАЧАЛО»Новини» Цените на винетките остават същите и през 2017г.

Цените на винетките остават същите и през 2017г.

Според последното изявление на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова цената на винетките през 2017год. няма да бъде променена както се говореше по рано тази година.А именно годишна винетка - 97лв , месечна - 30лв и седмична - 15 лв.

Освен това ще се въведе и новата дългоочаквана система за тол такси.Механизмът предвижда тол такси за камионите над 3.5 тона да се засичат чрез бордово устройство и ще се начисляват на база реално изминати километри. Министър Павлова информира, че търгът за изграждането на тол система ще бъде обявен през април. В останалите държави изграждането на такава система се случва средно за 12 – 18 месеца, значи след около година може да започнем да внедряваме нашата.

Освен тол такси регионалната комисия в парламента реши на първо четене да одобри реформата предложена от Реформаторския блок , свързана с въвеждането на дневни и тримесечни винетки от 1 януари 2017г.В мотивите си депутатите посочват, че предложението им ще отстрани някои сериозни недостатъци на сегашната уредба - ще запълни празнотата между едномесечната и годишната винетка - тримесечната ще изпълнява функцията на сезонна; ще въведе еднодневна винетка за леките автомобили, които сега са дискриминирани за сметка на тежкотоварните; ще направи едногодишните винетки наистина едногодишни. Сега винетките важат само до 31 януари на следващата календарна година, независимо кога са закупени.

Независимо че цената остава непроменена , се очаква въвеждането на глоба за нарушителите ,който не притежават винетка или не са я залепили на съответното място.Глобата ще се налага на място и автомобилът ще бъде спиран от движение ,докато съответната такса не бъде заплатена.Според министър Лиляна Павлова така ще се спрат системните нарушители по пътищата.Новите стикети са с три вида защити и фалшифицирането им е невъзможно.

Колко от тези промени ще настъпят ,ще разберем в началото на новата година.Единственото сигурно е ,че цените на винетките остават същите.До колко това е добре и как инфраструктурата ни се промени 1 година след увеличението им ,оставяме отговора на Вас.