Този сайт използва бисквитки с продължаването на използването му Вие се съгласявате с това - Виж още
НАЧАЛО»ЗАСТРАХОВКИ»Застраховка професионална отговорност» Задължителната застраховка „Професионална отговорност на лекари и медицински персонал”

Задължителната застраховка „Професионална отговорност на лекари и медицински персонал”

От 01.02.2005 г. съгласно Закона за здравето, лечебните заведения в България трябва задължително да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в лечебно заведение, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения. Застраховки трябва да имат както лекарите и сестрите в болниците, така и тези, които работят в поликлиники, хосписи, диспансери, Бърза помощ или пък в самостоятелни кабинети.Застраховка се сключва и на медиците, които работят в тъканните банки или кръвните центрове. 

Покритите рискове са свързани със защита на застрахования при  нанасянето на вреди,увреждане или смърт на пациент.Ако в някой от тези случай болният или негови близки поискат обещетение , част от него да се изплати от застраховката.

Застраховката за лекари и медицински персонал покрива отговорността им, когато в професионалната си дейност те причинят имуществени и неимуществени вреди и има заведени искове срещу тях. Лечебните заведения са задължени от закона да застраховат медицинския персонал, който работи в тях. Лимитът на отговорност се договаря между застрахователя и клиента.

Лимитите на отговорност може да варират между 5 000 лв. и 50 000 лв.за едно събитие и от 10 000 лв. до 1 -2 мил. лв. в агрегат за всички събития, настъпили през периода на застраховката.